COACHING

Wat is Coaching?

Bij coaching word je begeleid bij het ontdekken van je mogelijkheden. Je leert bewust te kijken naar je denken en handelen om van daaruit stappen te zetten naar persoonlijke groei en gewenste verandering. De reden dat mensen voor een coachtraject kiezen is erg divers. Coaching kan je helpen bij het krijgen van inzicht in je eigen gedrag en het effect daarvan op je omgeving. En bij het zetten van stappen die je helpen om effectiever te reageren in situaties die jij als lastig ervaart.

Hoe werkt coaching?

Bij individuele coaching word je kortdurend, intensief en persoonlijk begeleid. Tijdens het eerste gesprek gaan we dieper in op je situatie (waar wil je van af? of wat wil je bereiken?) en zetten dit om in een heldere doelstelling. Afhankelijk van deze doelstelling, persoonlijk of professioneel, wordt de werkwijze en duur van de begeleiding afgestemd. Meestal zijn 4 tot 6 sessies voldoende.

Vormen van coaching

Er zijn veel verschillende redenen om te kiezen voor coaching. Er staan er hieronder drie uitgelicht.

Vitaliteit en Stressreductie

Bij deze vorm van coaching is erop gericht om beter om te leren gaan met stress en het vergroten van je vitaliteit. Als je vitaal bent dan voel je je fit, sterk en energiek. Inspanning en ontspanning zijn met elkaar in balans. Kwaliteiten en persoonlijke waarden zijn helder, waardoor het eenvoudiger is om de regie te behouden en eigen grenzen aan te geven. Vitaliteit betekent dus ook: beter omgaan met tegenslagen, kunnen genieten van het dagelijks leven en het beste uit jezelf halen. Kortom je zit lekker in je vel en kunt tegen een stootje.

Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Wil je je zelfvertrouwen vergroten en assertiever worden? Vind je het soms lastig om nee te zeggen en je grenzen aan te geven? Bij het coachen van je mentale weerbaarheid leer je eerst je eigen waarden en verlangens kennen en van daaruit duidelijk en daadkrachtig te handelen. Hierdoor kom je steviger in je schoenen te staan en ben je beter in staat om te gaan met situaties die jij lastig vindt.

Persoonlijke groei en Ontwikkeling

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling betekent dat je de tijd neemt om uit je comfortzone te stappen en dat je daar zelf verantwoordelijkheid voor neemt. Met als doel om als persoon te groeien. Je wordt je onder andere bewust van je onderliggende drijfveren, zodat je beter in staat bent om duidelijke keuzes te maken en beslissingen te nemen.

Voorbeelden:

– Je zit niet lekker in je vel

РJe bent overbelast en je kunt je soms nauwelijks ontspannen

– Regelmatig last van een opgejaagd gevoel?

– Je bent vaak verkouden of hebt rugpijn, pijn in je nek of andere fysieke klachten

– Voel je je lusteloos en geen zin en energie om iets te ondernemen?

– Heb je het gevoel dat je thuis of op het werk tekort schiet?

– Pieker je veel of slaapt je slecht?

– Ben je snel prikkelbaar en emotioneel?Sta je voor iedereen klaar maar je heb je weinig of geen tijd voor jezelf?

Voorbeelden:

-Wil je meer zelfvertrouwen?

-Verbeteren van je sociale- en communicatieve vaardigheden

-Heb je te maken met steeds terugkerende conflicten op het werk of prive?

-Heb je last van faalangst?

Voorbeelden:

-Om je eigen talenten en kwaliteiten te herkennen en effectiever in te kunnen zetten

-Je bent ontevreden in je relatie en je wil daar verandering of stappen in zetten.

-Of je hebt de behoefte om je werk, familie en je eigen tijd meer in balans te brengen.

-Meer grip op je emoties en beter benoemen

-Als je regelmatig tegen dezelfde belemmeringen aanloopt